O borůvkách

Borůvky, chutné černomodré bobule zná téměř každý, ať už si je někdy natrhal v lese do pusy nebo konzumoval dobroty z nich připravené (marmeláda, knedlíky, koláče a podobně).

Předem je nutno říci, že zde popisujeme borůvky jako plody brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus L.),  jak zní oficiální  název pro rostlinu.

Nemáme nic proti takzvaným kanadským borůvkám, ale nemají zdaleka tak silné aroma a ani přínosem pro zdraví se nevyrovnají těm lesním.

Jedná se o druh rostliny rozšířený v Evropě, severní Asii a v Severní Americe. Výskyt v České republice je poměrně hojný především ve vyšších polohách hor Českého masívu, v řidších světlých lesích, na lesních okrajích a v rašeliništích.

Borůvky rostou na rozvětvených keřících s opadavými listy. Keřík je až 50 cm vysoký, s plazivými kmínky, hustou sítí kořenů a výběžků. Květy 5 mm veliké, zelenavě růžové barvy vyrůstají z úžlabí listů. Plody jsou černé, modře ojíněné bobule s tmavě červenofialovou dužinou.

 

Příznivé účinky borůvek na lidský organismus

Borůvka je ovšem také rostlina, která má nejenom chutné plody, ale mnoho příznivých účinků pro lidské zdraví a patří k nejcennějšímu ovoci.Tyto léčivé účinky jsou známy už po mnoha staletí. A to všechno je formou, dnes moderně řečeno, bio.

Borůvky jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Plody obsahují třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamín A, resveratrol, vitamín C, vitamíny skupiny B, ovocné cukry, malé množství tuků, mikro- a makroprvky (hořčík, draslík, mangan). Všechny tyto látky mají obrovský vliv na různé lidské zdravotní problémy nebo před nimi pomáhají chránit. Jedná se především o metabolismus, zrak, nervový a kardiovaskulární systém, protinádorové účinky, pozitivní vliv na stárnutí, udržování rovnováhy. Probíhají různé vědecké studie na prospěšnost konzumace borůvek a látek v níž obsažených.

Zde je odkaz na jednu z nich která je dosti podrobně shrnuje.

Samozřejmě, že nejvíce prospěšných látek dodáme našemu tělu konzumací čerstvých borůvek, a vůbec nejchutnější jsou přímo z keříku do pusy. Ovšem ne každý má možnost takovéto konzumace a je zde i omezení časové. Proto Vám nabízíme něco z oněch prospěšných látek v našem produktu.
Nechceme zde oslavovat nezřízené pití alkoholu, ale stejně tak, jak je již vědecky prokázané pozitivní mírné denní pití červeného vína, existují též studie jenž zkoumají mírné užívání kvalitního destilátu a jeho vliv na naše zdraví. Ostatně je známá věc o ranní šťopičce třeba slivovičky a pokud je vše podpořeno ještě skvělými látkami jenž borůvky obsahují, nemůžeme udělat chybu!

Krkonošská borůvka Vás prostě dobře naladí a ještě Vaše tělo pohladí.

PIJTE ZDRAVĚ A S ROZUMEM!!!