O nás

Written by zdenda

Po mém příchodu do Krkonoš v roce 1996 na horskou chatu Jitřenka v Peci pod Sněžkou jsem postupem času začal více objevovat regionální gastronomii. Sbíraní zkušeností se mohlo naplno projevit po mém přestupu vzhůru na hřebeny na Chalupu na Rozcestí(Bufet) www.chalupanarozcesti.cz v roce 2010.

Vycházím ze základních surovin, které k horám neodmyslitelně patří jakou jsou houby, brambory, zelí, luštěniny, borůvky. Hodně čerpám inspiraci z posbíraných receptů v knize Jiřího Marholda a od lidí v Krkonoších, kteří ještě pamatují staré časy.

A právě na borůvky jsem se více zaměřil na jako opravdovou lokální surovinu.

Již na Jitřence jsem začal “přiznávám” trochu z lenosti plnit jen jeden, ale za to obrovský borůvkový knedlík s tvarohovým přelivem, který, troufám si tvrdit, má velký úspěch dodnes. Pečení koláčů nejen z borůvek jsem záhy přenechal manželce, musel jsem uznat jako kuchař, že je má chutnější. Probíhají i různé experimenty vaření jako kuře na borůvkách a podobně, s větším či menším úspěchem. Z borůvek vařím také domácí limonádu.

Začali jsme borůvky macerovat v ovocných destilátech. Po letech testování jsme se rozhodli vstoupit na trh s vlastním produktem. S majitelem Chalupy na Rozcestí, jsme  založili společnost  KRKONOŠSKÁ BORŮVKA, aby jsme mohli návštěvníkům naší chalupy,  a nejen jim, poskytnout vlastní originální likér.

Jelikož jsme ekologicky smýšlející lidé, (prosím neplést s ekologickými aktivisty) žijící a pracující v nejvyšších partiích Krkonoš, respektujeme nařízení. Borůvky tudíž nepocházejí ze zakázaných lokalit sběru a jsou sbírány šetrným způsobem.

Zdeněk Nikl